Kiropraktik til din hest

Kiropraktik handler om at genoprette nervesystemets normale funktion. Dette opnås ved at manipulere med de led, der ikke bevæger sig optimalt, og som derfor påvirker de nerveimpulser hjernen modtager fra kroppen. Når et led har en låsning, vil det påvirke nervesystemet, så hjernen bliver misinformeret eller slet ikke informeret om det givne område. Dette kan over tid give svaghed i muskulaturen, fordi musklerne ikke bliver aktiveret korrekt, og det kan føre til skader.

 

Kiropraktik handler altså om at ”låse op” for de bevægelser, der er normale for ledet, men som ikke fungerer optimalt i øjeblikket. Ved at ”skubbe” til ledet i den korrekte vinkel, som ledet er skabt til at bevæge sig i og med den rette kraft, vil man genoprette bevægeligheden igen. Når man manipulerer med leddene, er det altid indenfor leddets normale bevægelighed, og derved kan det ikke skade dyret.

 

En kiropraktisk behandling består af en bevægelsesanalyse på longe og på lige spor. Hestens hove, ben, muskelsætning, holdning og symmetri vurderes både under bevægelse og stilstående. Herefter laves en screening og behandling af de led der ikke bevæger sig korrekt. Ofte kræver det 2 eller flere behandlinger for at genoprette den normale funktion. Efter et behandlingsforløb kan det være nødvendigt/fornuftigt med behandlinger en gang i mellem for at forhindre tilbagevendende problemer.

Hvorfor får heste låsninger?

 

Svaret på dette er ikke simpelt, da det kan skyldes mange forskellige ting og ofte er en kombination. Et af svarene er os som ejere, og i særdeleshed den måde hesten bruges på. Hesten er ikke designet til; at spise fra en krybbe, få et bid i munden, en saddel på ryggen, og herefter en rytter – der vel og mærke altid stiger op fra venstre side. Den er ikke designet til at gå til dressur, spring, western, travløb, mv. Der er selvfølgelig også andre årsager, såsom traume, anden sygdom, genetik, vækst, mv.

Hvorfor er det ikke alle heste der får problemer?

 

Dette er endnu svære at svare på, men variation mellem individer er formentlig forklaringen. Nogle heste er mere robuste/holdbare ift. deres brugsformål, og andre skjuler at de har ondt/har problemer, så vi som ejere slet ikke opdager det.

Kan en hest få kiropraktik, hvis den ikke har problemer?

 

Ja, alle heste kan have gavn af en kiropraktisk behandling i ny og næ. Som nævnt ovenfor er det ikke alle heste der udviser problemer, men derfor kan der godt være låsninger. Kiropraktik påvirker kun ledet indenfor dets normale bevægelse, så det kan ikke skade hesten at få kiropraktik, selvom den ellers virker rask.

Svendborg Hestehospital

Ryttervænget 6
5700 Svendborg

Telefon:

63 21 61 61

Email

Info@svendborghestehospital.dk